Over de auteur

Mijn naam is Marijke Samsom. Ik studeerde Levensmiddelentechnologie en Voeding aan de WUR: de universiteit Wageningen. Mijn professionele werkterreinen waren o.a. uitdiepen van wetenschappelijke publicaties, onderwijs en etikettering van levensmiddelen.

Verantwoording

Boek

Veel mensen worstelen met voeding. Gewoon eten wat je lekker vindt ‘mag’ niet meer. Mensen moeten kiezen voor de ‘gezonde voeding’ zoals de voedingsvoorlichting ons die voorhoudt, lekker of niet. Dat zou je kans op akelige ziekten verminderen. Het is allemaal niet waar...

De afgelopen 5 jaar dook ik weer eens diep in de voedingsvoorlichting en de wetenschap, om uit te zoeken hoe wetenschappelijk verantwoord de adviezen voor ‘gezonde voeding’ eigenlijk zijn. Kritische beschouwing en toetsing aan beschikbare wetenschappelijke bronnen leverde weinig steun op voor de ‘officiële’ adviezen. Dit boek is onderbouwd met honderden referenties uit wetenschappelijk onderzoek over verbanden tussen bepaalde voedingsstoffen en ziektebeelden. Hoe zit het dan wel? Daarover gaat dit boek. De basis ligt in de feiten over hoe ons lichaam eigenlijk omgaat met voeding, de ‘biochemie’.

Veel mensen die mijn verhaal voor het eerst horen, kunnen het niet geloven. Ze dúrven het ook niet te geloven, want de officiële voorlichting raadt bijna alles af wat ik juist aanbeveel.

 

Huisarts Rob Michielsens: "Mijn huisarts-mening: Ik vind het verdiepend, vernieuwend en erg bijzonder om te lezen...".

Prof. Dr. H. Schellekens, hoogleraar UU: "Het boek is een must voor iedereen die zich voor voedsel interesseert en zeker voor medische professionals".

 

Korte inhoud

De ‘welvaartsziekten’ obesitas, diabetes, hart-en vaatziekten en kanker worden besproken. Is er een verband met voeding? Wat doet het lichaam eigenlijk met voedingsstoffen? Algemeen aanvaarde ideeën over ‘gezonde voeding’ gaan onder een kritische loep. Hoe zit het met afvallen, calorieën, vet, je cholesterol, vezels, het foute zout, die geweldige soja, lightproducten en vlees? En nog veel meer komt aan de orde. Er is een deel toegevoegd met de basis van de voedingsleer en van de principes van de spijsvertering.

Download korte inhoud


Audemars Piguet Replica Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver Replica Watches Tag Heuer Replica Watches Tag Heuer Carrera Day Date Replica Tag Heuer Carrera Grand Carrera Replica replica watches