ZOUT Update 31 december 2016

- 31 december 2016 -

Zout Update: december 2016

Vier je Oud en Nieuw met nootjes zonder zout, geen kaas (ook zout…) en vooral geen zoute koekjes, omdat dat ‘gezonder’ is? Jammer, want het hoeft niet.

Eten alle Nederlanders te veel zout? De voedingsvoorlichting roept van wel en zegt dat als iedereen per dag 3 gram minder zou eten er jaarlijks duizenden mensen minder doodgaan aan hart-en vaatziekten. Het verhaal ‘van veel zout krijg je hoge bloeddruk’ blijkt helaas onuitroeibaar.
Klopt dit? Nee, echt niet. Een recent artikel in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ liet zien dat hoge zoutinname alleen schadelijk kan zijn voor mensen die al hoge bloeddruk hebben. Let op: dit is iets anders dan hoge bloeddruk krijgen door te veel zout! Slechts 10% van de gescande proef-groepen vertoonden zowel hoge bloeddruk als een hoge zoutinname (6 g of meer). Bij de overige 90%, met normale bloeddruk, werd geen verband met HVZ of sterfte gezien.
De conclusie uit dit zeer grote en gedetailleerde onderzoek luidt dan ook: “aanbevelen van zoutreductie zou alleen moeten worden beperkt tot individuen met (te) hoge bloeddruk en een hoge zoutinname. Dit betreft slechts ongeveer 10% van de bevolking”.
De zout-inname (natrium dus eigenlijk) kan niet direct worden gemeten. De gebruikelijke maatstaf in dit soort onderzoeken is dan ook de ‘zout-uitscheiding in de urine’. Of opname en uitscheiding een regelrechte samenhang vertonen is nog maar de vraag. De nierfunctie speelt hierbij zeker een belangrijke rol. Hoe het precies zit, is nog niet duidelijk. Het zou zelfs uiteindelijk kunnen blijken dat hoge bloeddruk ontstaat door een te hoge uitscheiding van natrium. Dit Lancet-artikel dringt dan ook aan op zorgvuldig fysiologisch onderzoek.
Geniet dus gerust van wat zout als je dat lekker vindt. Fijne avond!

Terug...