Huidkanker door zonnebank?
- 03 maart 2018 -
Twee huidartsen waarschuwden deze week op tv krachtig tegen de zonnebank: “één keer onder de kunstzon verhoogt de kans op huidkanker met 20%”. De aanleiding was dat de nieuwe minister van Volksgezondheid publiekelijk verklaarde dat hij zo nu en dan een bankje neemt om een prettig kleurtje te krijgen. Het effect van de waarschuwing zal wel zijn dat veel mensen nu nooit meer onder de kunstzon durven te gaan en dat is ook de bedoeling van de huidartsen. Maar hoe ernstig is het nu eigenlijk? De bron van die 20% werd niet onthuld en de vraag is dus wat de betekenis daarvan kan zijn. Huidkanker wordt vaak algemeen aangeduid als ‘melanoom’, maar omvat drie vormen, waarvan alleen melanoom ernstig is. In de telling van kankergevallen worden alledrie de vormen meegenomen. 80% van de drie vormen is niet bedreigend, 20% wel: de echte melanomen. Melanoom komt het minste voor. Jaarlijks sterven ongeveer 800 mensen aan een melanoom en dat getal is al jaren vrijwel stabiel. Dit is ongeveer 1,7% van alle sterfgevallen door kanker. De meeste slachtoffers vallen onder oude mensen (die vermoedelijk zelden of nooit onder de zonnebank liggen…).
Wat betekent nu dat getal van “één keer onder de kunstzon verhoogt de kans op huidkanker met 20%” op de tv? Weinig dus, want deze 20% toename slaat ongetwijfeld op de totale omvang van de drie vormen. Let op: het zou een toename zijn van ‘relatief risico’, niet van ‘absoluut risico’. Melanomen vertegenwoordigen dan 20% van 20%: netto 4%. Alleen al dit rekensommetje relativeert de uitspraak van de huidartsen. En: hoe komen ze eigenlijk aan dat ‘één keer….’?
Vervolgens zijn er nog meer aspecten rond de waarschuwing. De UV-straling van een goede zonnebank is gelijk aan die van de zon zelf en er wordt dus vitamine D gevormd: hard nodig in de winter. Een groot onderzoek onder zonnebankgebruikers (2012) concludeerde: “De algemene gezondheidswinst van een hogere vitamine D-spiegel zou weleens belangrijker kunnen zijn dan het mogelijk door UV-blootstelling verhoogde risico op MM-melanoom”. Doe het verstandig: gedraag je op de zonnebank hetzelfde als in de echte zon, dus zorg ervoor dat je niet verbrandt. Dermatologen ruziën nog steeds over deze kwestie. De uitspraak op de tv van de twee huidartsen vind ik ongenuanceerd en jaagt mensen onterecht angst aan. Lees in mijn boek ‘Het sprookje van de gevaarlijke zon’ over deze problematiek.