Griepprik: verplichting voor docenten?

- 12 februari 2018 -


Het is winter, dus de griep slaat weer toe. Dit jaar zijn nog veel meer mensen tegelijk ziek dan andere jaren. Scholen sturen de kinderen naar huis, omdat veel docenten én de beschikbare vervangers ziek zijn. “Scholen moeten hun docenten gratis een griepprik geven”, zegt de Nederlandse viroloog en influenza-expert, professor Ab Osterhaus.
“Als de leraren ingeënt waren, zou het griepverzuim fors lager liggen”, aldus Osterhaus. "Klaslokalen zijn infectiehaarden. De griepprik werkt, dat is aangetoond", stelt hij. Maar klopt dat wel? De Cochrane Database, een algemeen gerespecteerde organisatie, die wetenschappelijk onderzoek op juistheid analyseert, komt tot een andere conclusie. Hun publicatie uit 2010 rekende al af met de luid gepropageerde stelling dat vaccinatie tegen griep zinvol is. In 2014 volgde een nieuw review, op basis van 90 studies, en de conclusie luidde wederom: “Inluenza vaccins hebben een zeer bescheiden effect inzake de reductie van influenza-symptomen en verloren werkdagen van de bevolking”. Andere publicaties kwamen ook al tot dezelfde conclusie. Exit Osterhaus, lijkt mij. De griepprik lijkt meer een effectieve injectie voor de producent...
Maar hoe komt het dan dat er dit jaar meer zieken zijn dan andere jaren? Vaak wordt gezegd dat het te maken kan hebben met de actuele verspreiding van virussen die niet in het vaccin verwerkt zijn. Maar de onwerkzaamheid van de vaccins, al jaren lang, pleit tegen deze verklaring. Wat dan wel? Mijn antwoord: onderzoek liet overtuigend zien dat mensen met de laagste vitamine D-spiegels in het bloed het meest getroffen werden door influenza. Slikken van vitamine D heeft meer zin dan een griepprik. Lees meer in mijn boek.

Terug...