Het Nationaal Schoolontbijt: gezond?

- 09 november 2017 -

Deze week krijgen ruim 550.000 kinderen samen op school een ‘gezond en gevarieerd ontbijt’. De jaarlijkse actie wordt o.a. ondersteund door het Voedingscentrum en Jongeren op Gezond Gewicht. En wat staat er allemaal op tafel? Volkorenbolletjes en krentenbollen, halvarine, fruitstroop, aardbeienjam, smeerkaas, 30+-kaas, halfvolle yoghurt, cruesli, halfvolle melk, kinderthee, komkommers en appels of mandarijnen.
Hoezo ‘gezond’ ontbijt?? Dit ontbijt is eiwitarm, vetarm en koolhydraatrijk. En qua koolhydraten is suiker ruim aanwezig. Kinderen hebben eiwitten en verzadigd vet nodig om gedurende de schooldag geen honger te krijgen en hun lichaampjes op te bouwen, geen halvarine en suiker. Na dit schoolontbijt slaat de trek in méér zoetigheid alweer toe in het speelkwartier.
De voeding op scholen moest toch gezonder worden? We horen steeds dat de frisdrankautomaten verwijderd zouden moeten worden uit de scholen en de suikerbelasting op de politieke agenda zou moeten komen. Maar het Voedingscentrum houdt met het schoolontbijt op de basisschool de kinderen en hun moeders voor wat een ‘gezond ontbijt’ inhoudt: veel koolhydraten/suiker, heel weinig eiwit en weinig vet. Dit ontbijt is helemaal niet ‘gezond’. Dit nationale ontbijt zet honderdduizenden kinderen, ouders en leerkrachten weer eens helemaal op het verkeerde been.
Hoe komen we in vredesnaam af van deze nationale misser?

Terug...