Bestaat het suikerspook?

- 13 juli 2017 -

11 juli 2017

Suikerspook en vetspook

De Volkskrant verstrekte bij de krant van zaterdag 8 juli een bijlage met op de voorpagina in vette letters: ‘Het suikerspook bestaat niet, en talloze andere lessen…’. De redactie interviewde vele professioneel geschoolde voedingsdeskundigen voor hun visie op de kloof die bij de bevolking heerst tussen zin en onzin over gezonde voeding. Overbrengen van op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde feiten blijkt een uiterst moeizame aangelegenheid. ‘De mythe blijkt heiliger dan het bewijs’, zegt het artikel.
Wie meer wil weten over die zin en die onzin nodig ik graag uit om mijn boek te lezen. Dat biedt namelijk juist daarover informatie. Op grond van meer dan 400 referenties uit de wetenschap!

Maar ook de professionals zelf hebben moeite met ‘gezonde voeding’ en zijn veelal niet in staat hun visie bij te stellen. Voortschrijdend inzicht heeft het moeilijk. Zo staat in het artikel: “Het verzadigde vet in kokosolie is voor ons lichaam niet anders dan dat in roomboter of een stuk spek en daarmee bij overdadige consumptie een risico voor te hoge cholesterolwaarden in het lichaam”. Oude koek, niet wetenschappelijk houdbaar! Ten eerste bevat kokosolie andere vetten dan roomboter, ook al zijn het beide verzadigde vetten. Dat heet ‘het vetzuurpatroon’. De verwerking in het lichaam verschilt. Ten tweede, en die bewering stoort mij zeer, veroorzaakt het eten van verzadigde vetten geen hoge cholesterolwaarden. Het onderzoek daarover zwelt de laatste tijd steeds meer aan: dat verhaal (een mythe!) klopt van geen kant. En ten derde: van die zogenaamd hoge cholesterolwaarden krijg je geen hart-en vaatziekten. Zeer grote onderzoeken hebben dat al vele malen laten zien! Lees het hoofdstuk ‘Het sprookje over te hoog cholesterol’ in mijn boek.

Het artikel gaat niet in op wat ‘het suikerspook’ zou zijn. Suiker is geen gif, zoals blauwzuur of plutonium. Maar suiker speelt in de voeding wel een belangrijke rol bij het bewaken van een goed lichaamsgewicht. Wie niet te dik is, kan rustig eens een taartje eten of een koekje bij de koffie nemen. Maar echt overgewicht is het voorportaal voor nare ziekten. Mijn boek vertelt hoe je gewicht kunt managen.
Nee, het suikerspook bestaat niet. Het vetspook leeft helaas nog, vooral het verzadigd-vet-spook…

Terug...